Меню KDT

Новости

Тамақтандыруды ұйымдастыру мәселелері бойынша

2014 жылдан бастап депутаттар бастамасы және мектпе директорының ұсынысымен тамақтандыру ұйымдастыру юойынша қызметтер мен тауарларды таңдау, тамақтандырусаласына әсер ететін демпингтік бағалар болуына, сонымен қатар директорлардың тікелей бақылау мүмкіндігі болмауынан, мемлекеттік сатып алулар жүйесіне алынды. Бүгінгі күні орта білім беру ұйымдарында білім алушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру, сондай - ақ мектепке дейінгі ұйымдарда, жетім балалар мен ата - анасының қамқорлығынсыз қалған балаларға арналған білім беру ұйымдарда тәрбиеленетін және білім алатын балаларды қамтамасыз ету ережелері әзірленді. (БҒМ 31.10.2018 #598 бұйрығы) Оқушылардың сапалыжәне қауіпсіз тамақтандыруын қамтамасыз ұйымдастыру мақсатында Ережелердебілікті қызметкерлері бар. (жұмыс тәжірибесі, аспаздар квалификациясы,технологтар мен аспаздар, диетологтар, азық - түлік өндірісі, энергия үнемдегіш құрылғыларының болуы)қызметті дұрыс ұйымдастыра алатын жалға алушыны таңдау критерийлері қарастырылған. 2018 жылдан бастап азық - түлікті дұрыс сақтау, дайын тағамдардың сапасын арттыру үін мектеп асханаларының материалдық - техникалық базасын жақсарту мақсатында мемлекеттік  - жекеменшік әріптестік механизмі енгізілді.  Сонымен қатар Ережелер бойынша кокнкурстық комиссия құрамына үкіметтік емес ұйым және ата - аналар қоғамы, қорғаншылық комитеті, аумақтық қоғамдық денсаулық сақтау органдарының өкілдері кіреді.  Ереже бойынша тамақтандыруды ұйымдастыруда табиғи өнімдерді қолдану үшін жалға алушылардың азық - түлік өндірісінің болуы және отандық өндірушілер тауарларын сатып алуы үшін қосымша балл алалды.  Тағамдардың, азық - түліктердің және аспаздық өнімдердің тұтынушылық, органолептикалық қасиеттері, дайындау және технологиясы  мен өндірістік жағдайлары балаларға арналған азық - түлік қауіпсіздігі тұрғысынан ЕЭО -тың техникалық регламенттеріне сай болуы керек.  Келісімшартты  бұзу немесе дұрыс орындамау жағдайында, келісімшарт сот шешімі арқылы бұзылып, жалға алушы жосықсыз деп жарияланады. 2015 жылы оқушыларды сапалы тамақтандырумен қамтамасыз ету мақсатында Министрлік пен Қазақ тағамтану академиясы бірігіп, алғаш рет мектеп оқушыларыдың жас ерекшеліктері ескерілген бір реттік  тамақтандыру нормалары әзірленді. Аталған нормаларада балалар ағзасына қажетті  микронутриенттер: дәрумендер, минералдық заттар және микроэлементтері қарастырылған. 2019 жылдан бастап Министрлік білім беру ұйымдарының тамақтандыруды ұйымдастыруына нысанға бармай бақылау іс - шараларын жүргізуге мүмкіндік беретін, камералық бақылауды енгізді. Сонымен қатар, Министрлік Қаржы министрлігімен  бірлесіп, конкурстық рәсімдерді мемлекеттік сатып алулар порталы арқылы жүргізетін электрондық форматқа ауыстыру көзделуде. Министрліктің мектептегі тамақтандыруды ұйымдастыру сапасын арттырудағы негізгі қызметі - бракеражды комиссияның тамақтандыру сапасын бақылау қызметіне ақпараттандыру жұмысын кең көлемде ұйымдастыру.

Просмотров: 159

Комментарии


Чтобы оставлять комментарии авторизуйтесь

Опрос

В чем, на Ваш взгляд, заключается готовность ребёнка к школе?

Голосовать

Статистика

  • За месяц37
  • За неделю11
  • Вчера2
  • Сегодня0
  • Онлайн:0

Полезные ссылки